Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Saturday, June 9, 2012

PULUT DURIAN

Pulut Durian

Bahan-bahannya:
buah durian- dibelah & diambil isinya
500gm Pulut yang dimasak kosong (air untuk masak pulut adalah kurang  jumlahnya dari masak nasi putih biasa)
4 cawan Santan mentah + 2 sudu teh garam dimasak hingga mendidih (sentiasa kacau supaya tak pecah minyak, bila mendidih, terus tutup api)
gula secukupnya


          


Cara membuatnya/menghidang:
1. Sendukkan pulut kedalam mangkuk/ pinggan.
2. Siramkan kuah santan keatasnya,
3. Taburkan gula keatasnya semanis rasa.
4. Letakkan isi durian diatasnya, gaulkan, sedia untuk dinikmati.


       

2 comments:

  1. Pulut durian...kegemaran arwah bapa saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya orang Kelantan & Kedah yang biasa makan cara ni...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...