Sambal Sotong Getah
Bahan-bahannya:
350 gm sotong getah, dipotong kecil & direbus selama 3-5 minit dalam air mendidih + 2 keping asam keping + 1 sudu teh garam & ditoskan.
1+1/2 sudu makan pes cili (cili giling yang telah siap digoreng dengan minyak- Ummi guna yang ready made daripada thailand -yang kedai makan selalu guna- rujuk gambar kat bawah, 3 kg = RM 29)
1 biji bawang besar dimayang halus
3 hirisan halia dimayang halus
3 ulas bawang putih dicincang halus
1/2 cawan air
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
minyak zaitun untuk menumis
Cara Membuatnya:
1. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan bawang besar & halia, kacau hingga kekuningan.
2. Masukkan semua bahan lain, kacau hingga sebati & kuah agak pekat.
3. Angkat, taburkan kacang tanah tumbuk diatasnya bersama daun kemangi sebagai hiasan Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment