Daging Goreng Halia Bersama Kentang
Bahan-bahannya:
250 gm daging (bahagian lembut, cth daging batang pinang)
2 cm kunyit hidup ditumbuk1.5 cm halia ditumbuk
4 ulas bawang putih ditumbuk
4 cm halia dimayang halus
2 tangkai lada merah dipotong serong
1 biji bawang besar holland dimayang
2 biji kentang dipotong 8
1/2 cawan air
garam secukup rasa (anggaran 3/4 sudu teh)
sedikit bahan perasa
minyak untuk mengoreng (anggaran 1 senduk)
1. Perap daging dengan bahan tumbuk (bawang putih, halia & kunyit), bersama garam & bahan perasa selama 15-30 minit)
2. Panaskan minyak, masukkan daging yang telah diperap, kacau sekejap, masukkan 1/2 cawan air, tutup dengan tudung periuk, perlahankan api, renehkan sehingga kering.
3. Masukkan kentang apabila air daging hampir kering (separuh masa untuk mereneh).
4. Apabila air telah kering, masukkan hirisan halia, bawang besar & lada merah, kacau sehingga bawang layu.
5. Angkat, hiaskan dengan daun kemangi & belahan lada merah. Sedia untuk dihidang.
Assalam Azilla.
ReplyDeleteSedap ni makan dengan nasi panas2.