Daging Goreng Kicap
350gm daging bahagian lembut dihiris nipis
1 biji bawang besar dimayang@ cincang halus
4 ulas bawang putih diketuk
3 keping hirisan halia dimayang halus
1 cawan air
1 cawan kicap lemak manis ( Ummi guna brand Jalen)
1/2 sudu teh pes asam jawa (Ummi guna brand Adabi)
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak zaitun untuk menumis
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau
2. Masukkan bawang besar & halia, kacau hingga kekuningan.
3. Masukkan daging, kacau sekejap hingga bertukar warna dari kemerahan hingga pudar
4. Masukkan kicap, air, garam, gula, asam jawa & perasa, renehkan 15 minit sehingga kuah pekat & daging empuk. (Tutup dengan tudung periuk supaya daging cepat empuk)
5. Angkat, hiaskan dengan kulit tomato & daun sayur minyak. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment