Nasi Goreng Petai Bersama Udang
Bahan-bahannya:
1 pinggan penuh nasi putih
6 ekor udang dibuang kepala
12 biji petai, dibuang kulit & dibelah 2
2 sudu makan cili boh
1 biji bawang besar dimayang halus
3 ulas bawang putih diketuk
1 biji telur
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau
2. Masukkan bawang besar, kacau hingga kekuningan.
3. Masukkan cili boh, kacau hingga pecah minyak.
4. Masukkan udang, petai, garam, gula & perasa, kacau hingga udang masak.
5. Pecahkan telur, kacau hingga telur berketul.
6. Masukkan nasi putih, kacau hingga kering & tidak melekat.
7. Angkat, sedia untuk dihidang.
Bahan hiasan:
buah tomato ceri yang dibelah 8
No comments:
Post a Comment