Sambal Petai Ikan Bilis
1 cawan ikan bilis dicuci bersih & ditoskan
3 papan petai, dibuang kulit & dibelah 2 (25-30 biji petai)2 biji besar bawang merah dikisar
1 biji bawang besar holland dimayang halus
1cm halia dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
1 hirisan lengkuas dikisar
4 sudu makan cili boh
1 keping asam keping
garam secukup rasa
gula melaka@ nissan secukupnya
sedikit bahan perasa
sedikit air
minyak untuk menumis
Cara Membuatnya:
1. Tumis bawang besar yang dimayang hingga layu
2. Masukkan bahan kisar & cili boh, kacau hingga naik minyak.
3. Masukkan ikan bilis, petai, sedikit air, garam, gula melaka, asam keping & sedikit perasa. Kacau hingga kuah pekat & berkilat.
4. Angkat & sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment