Cendawan Shintage Kering Masak Blackpaper Bersama Brokoli
Bahan-bahanya:
300 gm brokoli, dihiris kecil, dicelu dalam air mendidih selama 2 minit (air rebusan + 1 sudu minyak masak + 1 sudu teh garam), toskan & susun atas pinggan.
10 ulas @ 1 labu bawang putih ditumbuk kasar
15 biji cendawan shintage kering direnda selama 30 minit didalam air panas & dibelah 2
2 sudu makan kicap (boleh diganti dengan sos tiram lagi sedap)
1 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan 1 cawan air
serbuk lada hitam secukupnya
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis (Ummi guna minyak bunga matahari)
1. Tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan cendawan, kacau sekejap, masukkan tepung jagung, garam, gula, perasa, kicap & serbuk lada hitam. Kacau hingga sebati & kuah pekat.
3. Angkat, tuangkan diatas brokoli yang telah dicelur.
4. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment