Daging Goreng Kunyit Bersama Kacang Panjang & Kentang
Bahan-bahannya:
300 gm daging bahagian lembut (batang pinang) dihiris nipis,
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 cm kunyit hidup ditumbuk
6 tangkai kacang panjang dipotong kecil (anggaran 2 inci)
2 biji kentang dipotong 8
2 biji tomato dipotong baji 8
1 biji bawang besar holland dimayang
1/2 cawan air
garam secukup rasa (anggaran 3/4 sudu teh garam)
sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis
Cara Memasak:
1. Perap daging bersama kunyit, garam, bawang putih & perasa selama 15-30 minit.
2. Panaskan minyak, masukkan daging, kacau sekata, masukkan air, perlahankan api, tutup dengan tudung periuk, renehkan sehingga air hampir kering, masukkan kentang, tutup balik dengan tudung periuk, biarkan sehingga kering air (kalau daging masih tak empuk, boleh tambah air & terus reneh jika perlu).
3. Masukkan kacang panjang, tomato & bawang besar, kacau sehingga bawang layu.
4. Angkat, hiaskan dengan belahan tomato ceri, sedia untuk dihidang.
assalam
ReplyDeletesedap lauk ni, ada kacang, kentang sesuai ni anak2kan, lama tak makan daging hu hu
Ya memang sedap, anak-anak saya memang suka makan dengan nasi panas & kicap.
ReplyDelete