Kerang Rebus
Bahan-bahannya:
1 kg kerang dibasuh bersih & ditoskan
4 ulas bawang putih diketuk
1 batang serai diketuk
Air secukupnya (sama paras dengan kerang didalam periuk)
Garam secukup rasa
Sedikit Bahan Perasa
Cara Memasak:
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk. Masak dengan api yang sederhana.
2. Tutup tudung periuk rebus sehingga ada kerang yang terbuka (menandakan sudah masak - rebus 20-30minit)
3. Angkat sedia untuk dihidangkan bersama sos cili dsb.
assalam
ReplyDeleteakak memang disarankan makan kerang oleh doktor
sb darah rendah hu hu
cuma tak best dan tak penah beli disini sb sorang je makan, kalu kat kg tu ramai2, 2 kg pun habis he he
Saya pun begitu, ada darah rendah & HB darah rendah (darah cair), lebih-lebih lagi masa mengandung..
ReplyDelete