Sambal Udang Petai
Bahan-bahannya:
25 ekor udang dibuang kepala & ekor
1+1/2 biji bawang besar holland dimayang @ cincang halus
4 ulas bawang putih diketuk@ ditumbuk kasar
4 sudu makan cili boh
1 sudu makan air asam jawa
3 papan petai (30-35 biji), dikopek, dibuang selaput & dibelah 2
1.5 cm halia dimayang halus
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis (anggaran satu senduk kecil)
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan bawang besar & halia, kacau hingga layu.
3. Masukkan cili boh & petai, kacau hingga pecah minyak.
4. Masukkan udang, garam, gula, air asam jawa & perasa, kacau hingga sebati & udang masak (kulit udang bertukar kemerahan.
5. Angkat, sedia untuk dihidang. Hiasan ummi guna pucuk daun kemangi.
No comments:
Post a Comment