Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Sunday, June 10, 2012

SINGGANG DAGING BUDU

Singgang Daging Budu

Bahan-bahannya:
300gm daging dihiris nipis, dicuci bersih & ditoskan
2 biji bawang merah besar dikisar
3 hirisan lengkuas dikisar
2 sudu makan ketumbar dikisar
1cm halia dikisar
1 keping asam keping
3 sudu makan budu
7 biji cili padi
6 cawan air
garam secukup rasa (kurangkan garam coz budu dah masin)
gula melaka@ nissan secukup rasa
sedikit bahan perasa

        

Cara Membuatnya:
1. Perapkan daging dengan bahan kisar 15-30minit
2. Panaskan air hingga mendidih, masukkan bahan perapan diatas.
3. Masukkan budu, garam, gula melaka, bahan perasa, cili padi & asam keping, renehkan sehingga daging empuk.
4. Angkat, hiaskan dengan daun ketumbar & bawang goreng, sedia untuk dihidang

BUDU

           

Budu ialah sos bilis, berasal dari negeri kelantan, Ia diperbuat dari Ikan Bilis yang diperap. Budu sedap dimakan bersama Nasi Kerabu & sebagai pembuka selera lauk pauk yang lain.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...