Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Monday, September 30, 2013

SINGGANG IKAN TONGKOL TERENGGANU

 
Singgang Ikan Tongkol Terengganu


Bahannya :
1 ekor Ikan tongkol dipotong keping
5 cawan air
2 keping asam gelugor
2 cm kunyit dihiris nipis
1/4 keping gula melaka
4 keping hirisan lengkuas
4 ulas bawang putih dihiris 

7 biji cili padi
Garam secukup rasa
Sedikit bahan perasa


       

Caranya:
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk, renehkan selama 1 jam supaya Ikan meresap  dengan rempah bahan. (tapi kalau nak cepat, bila dah mendidih kuahnya dah boleh makan )
2. Angkat,  hiaskan dengan daun ketumbar & gulungan kulit tomato. Sedia untuk dihidang.


             

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...