Sotong Goreng Berempah Kari Bersama Lada Benggala
Bahannya:
300gm sotong dibelah & dipotong memanjang
1 biji bawang besar holland dimayang halus
4 biji bawang putih dicincang
1 biji tomato dibelah 8
1/2 biji lada benggala merah dipotong memanjang
1/2 biji lada benggala hijau dipotong memanjang
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan rempah kari
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis
Caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih & bawang besar hingga keperangan
2. Masukkan sotong, serbuk kunyit, sos tomato, garam, gula & perasa, kacau hingga sebati.
3. Masukkan lada benggala & tomato, kacau sebentar & angkat.
4. Hiaskan dengan gulungan kulit tomato. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment