Paha Ayam Boxer
Bahannya :
5 ketul paha ayam dikelar bahagian pergelangan & ditarik isinya ke atas. (Ummi buat 10 ketul, jadi resepinya x2)
4 ulas bawang putih ditumbuk lumat
1 sudu teh garam
2 biji limau nipis diambil jusnya
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan Pencelup
400ml air sejuk
Bahan Pelapis:
(semua dicampurkan dalam satu bekas )
250gm tepung gandum
30gm tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk penaik
3/4 sudu teh garam
1/4 serbuk lada hitam
Sedikit bahan perasa
Cara Membuatnya:
1. Perapkan ayam dengan jus limau nipis, garam, bawang putih, serbuk lada hitam & perasa selama 20 minit
2. Gulingkan ayam diatas bahan pelapis, celupkan ke dalam air sejuk. Gulingkan lagi diatas bahan pelapis.
3. Goreng dalam minyak panas & tenggelam sehingga masak @ warna keperangan . Guna api yang perlahan.
4. Angkat, toskan minyak. Hidangkan bersama sos cili.
No comments:
Post a Comment