Kepak Ayam Panggang Gula Merah
Bahannya :
14 ketul kepak ayam dibasuh bersih dan toskan (guna limau nipis @ tepung gandum untuk hilangkan bau)
1 labu bawang putih (10 ulas) ditumbuk halus
3 keping hirisan halia muda ditumbuk halus
1 sudu teh garam@ secukup rasa
3 sudu makan gula merah@ secukupnya
1 sudu makan pes cili maepranom (pes cili sangai @ cili dalam minyak )
3 sudu makan minyak zaitun
Bahan perasa secukupnya
Caranya:
1. Perapkan kepak ayam dengan semua bahan diatas selama 2-4 jam dalam peti sejuk (lagi lama lagi sedap)
2. Susun kepak ayam dalam magic pan, (x payah letak minyak coz dah ada minyak dalam bahan perapan ) bakar sehingga masak.
3. Untuk naikkan bau asap, bakar sekali lagi atas dapur gas seperti gambar diatas. (Sebelum bakar, celup sekali lagi dengan baki bahan perapan)
4. Angkat, hiaskan dengan daun ketumbar & gulungan kulit tomato. Hidangkan bersama dengan sos pencicah Thai 'chicken dipping ' maepranom brand. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment