Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Monday, September 30, 2013

KEPAK AYAM PANGGANG GULA MERAH

 
Kepak Ayam Panggang Gula Merah


Bahannya :
14 ketul kepak ayam dibasuh bersih dan toskan (guna limau nipis @ tepung gandum untuk hilangkan bau)
1 labu bawang putih (10 ulas) ditumbuk halus
3 keping hirisan halia muda ditumbuk halus
1 sudu teh garam@ secukup rasa
3 sudu makan gula merah@ secukupnya
1 sudu makan pes cili maepranom (pes cili sangai @ cili dalam  minyak )
3 sudu makan minyak zaitun
Bahan perasa secukupnya


        

 

Caranya:
1. Perapkan kepak ayam dengan semua bahan diatas selama 2-4 jam dalam peti sejuk (lagi lama lagi sedap)
2. Susun kepak ayam dalam magic pan, (x payah letak minyak coz dah ada minyak dalam bahan perapan ) bakar sehingga masak.
3. Untuk naikkan bau asap, bakar sekali lagi atas dapur gas seperti gambar diatas. (Sebelum bakar, celup sekali lagi dengan baki bahan perapan)
4. Angkat, hiaskan dengan daun ketumbar & gulungan kulit tomato.  Hidangkan bersama dengan sos pencicah Thai 'chicken  dipping ' maepranom brand. Sedia untuk dihidang.


              

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...