Gulai Darat Siput Sedut Nenas Berherba
Bahannya:
1 kg siput sedut dipotong 3 lilitan gelang bahagian hujungnya (untuk memudahkan proses menyedut apabila nak makan ), dibasuh bersih & ditoskan.
5 cawan santan
2 keping nenas dihiris kiubn
1 biji bawang besar merah dihiris & ditumbuk
3 keping hirisan lengkuas ditumbuk
1 ulas bawang putih ditumbuk
2cm kunyit hidup ditumbuk
1 sudu teh pes cili maepranom brand
2 sudu makan serbuk rempah gulai cap bunga ros ( Ummi beli kat Terengganu), Klu tak ada, rempah kari Ikan pun boleh.
5 helai daun kaduk
4 tangkai daun kesum
1 helai daun kunyit dibuang tulangnya
3 helai daun limau purut dicarikkan
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Caranya:
1. Masukkan semua bahan tumbuk bersama Santan, nenas, rempah gulai, pes cili, garam, gula & bahan perasa. Kacau hingga mendidih.
2. Masukkan siput, kacau hingga mendidih sekali lagi.
3. Masukkan daun limau purut, daun kaduk, daun kesum & daun kunyit. Kacau 1 minit & angkat.
4. Hiaskan dengan belahan lada merah & daun limau purut. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment