Sayur Pedas Lemak Bayam Hijau Rencah Ikan
Bahan-bahannya:
1 ikat bayam hijau, dipotong ambil bahagian lembut
1/2 cawan isi ikan mentah@ 1 ekor isi ikan sardin@ kembong
1 biji bawang besar bombay/merah
1/2 sudu teh lada hitam (kalau tak suka pedas, kurangkan)
4 cawan santan
Garam & gula secukup rasa
sedikit perasa
1 ikat bayam hijau, dipotong ambil bahagian lembut
1/2 cawan isi ikan mentah@ 1 ekor isi ikan sardin@ kembong
1 biji bawang besar bombay/merah
1/2 sudu teh lada hitam (kalau tak suka pedas, kurangkan)
4 cawan santan
Garam & gula secukup rasa
sedikit perasa
Cara Membuatnya:
1. Tumbuk lada hitam bersama ikan mentah & bawang besar hingga lumat.
2. Masukkan bahan tumbuk diatas kedalam periuk bersama santan, garam, gula & perasa.
3. Kacau hingga mendidih, masukkan bayam. Kacau hingga sayur layu ( selama 2 minit)
4. Angkat & sedia untuk dihidang. Hiaskan dengan gulungan kulit tomato.
1. Tumbuk lada hitam bersama ikan mentah & bawang besar hingga lumat.
2. Masukkan bahan tumbuk diatas kedalam periuk bersama santan, garam, gula & perasa.
3. Kacau hingga mendidih, masukkan bayam. Kacau hingga sayur layu ( selama 2 minit)
4. Angkat & sedia untuk dihidang. Hiaskan dengan gulungan kulit tomato.
No comments:
Post a Comment