Daging Goreng Kunyit Bersama Daun Bayam Hijau
Bahannya :
300gm daging dihiris nipis
2.5cm kunyit hidup ditumbuk
4 ulas bawang putih ditumbuk
1 sudu teh garam halus
1 ikat bayam hijau diambil daunnya sahaja
1 biji buah tomato dibelah 8
1/2 biji lada benggala merah dipotong memanjang
1 cawan air
1 biji bawang besar holland dimayang kasar
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menggoreng (1 senduk kecil)
Caranya:
1. Tumbuk kunyit, bawang putih bersama garam & perasa, gaulkan bersama daging, perapkan selama 10-15 minit
2. Panaskan minyak, masukkan daging, Kacau hingga berubah warna.
3. Masukkan air & tomato , tutup dengan tudung periuk, biarkan mereneh hingga daging empuk & tomato hancur.
4. Apabila air kering, masukkan lada benggala, bawang besar & daun bayam. Kacau hingga daun bayam layu.
5. Angkat, hiaskan dengan gulungan kulit tomato, sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment