Ketupat Sotong Gula Perang
Bahannya:
1+1/2kg sotong (25 ekor) dibuang tulang lembut, dakwat hitam & gigi.
3/4 cawan beras pulut direndam dengan 1 cawan santan & secubit garam selama 1 - 4jam
2 cawan santan
6 sudu makan gula perang (moraless sugar organic)
3/4 sudu teh garam
6 helai daun pandan
4 keping hirisan halia dihiris halus
Sedikit bahan perasa jika suka
Pencungkil gigi Buloh
Caranya:
1. Sumbat sotong dengan beras pulut sebanyak separuh penuh ( jangan banyak sangat nanti pulut x masak)
2. Tutup balik dengan kepala sotong dengan menggunakan Pencungkil gigi. Buat sehingga habis.
3. Atur daun pandan didasar periuk. Susun sotong diatasnya.
4. Masukkan santan serta semua bahan yang lain.
5. Renehkan sehingga kuah pekat.
6. Angkat, Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment