Sup Tulang Ala Singapura
Bahannya :
1 kg tulang lembu fresh
5 cawan air
2 inci halia diketuk
1 bungkus sup bunjut
2 sudu makan serbuk rempah sup
2 helai daun bay
Caranya:
1. Rebus semua bahan diatas didalam periuk tekanan selama 20 minit. (Ummi guna Noxxa Pressure Cooker)
Sambal Merah
Bahannya :
2 biji bawang besar holland dicincang
5 ulas bawang putih diketuk
2 sudu makan tomato puree
2 sudu makan sos tomato
3 sudu makan gula perang (Ummi guna molasses organic brown sugar)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu makan pes cili maepranom (Kalau guna cili boh 3 sudu makan)
1/3 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa (Ummi guna garam bukit)
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis ( Ummi guna minyak bunga matahari Neu Vida)
Caranya :
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih & bawang besar hingga layu.
2. Masukkan semua bahan lain, kacau hingga sebati.
3. Tutup api, masukkan sambal Merah ini ke dalam periuk rebusan tulang tadi. Kacau hingga sebati.
4. Setkan sekali lagi periuk tekanan selama 20 minit.
5. Hidangkan bersama hiasan bawang goreng, daun bawang & daun ketumbar. Sedia untuk dihidang.
sy suka sup cam ni sedapppp
ReplyDeleteFirst time buat coz my special request from my hubby, resepi dah lama simpan...mmm memang sedap.. thanks for visit my blog..
Delete