Bahan-bahannya:
1kg kue teow (dibasuh dengan air panas & ditoskan) (boleh digantikan dengan mee)
1kg tulang lembu
10 cawan air/secukupnya
5 ulas bawang putih diketuk
3 biji bawang besar merah dimayang/cincang halus
3 sudu makan cili boh
3 sudu makan tomato puree
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan kacang tanah tumbuk (ummi guna kacang hancuran brand nona)
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
2 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
Hirisan kobis dicelur selama 2 minit
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis
Bahan hiasan:
Hirisan cili merah/cili padi
hirisan daun bawang + daun sadri (daun sup)
bawang goreng
tomato ceri
Cara membuatnya:
1. Tumis bawang putih bersama kulit kayu manis, bunga lawang & biji pelaga hingga naik bau.
2. Masukkan bawang besar, kacau hingga layu.
3. Masukkan cili boh, sos cili & tomato puree, kacau hingga naik minyak.
4. Masukkan air & tulang. rebus hingga empuk (selama 1 jam).
5. Masukkan garam, gula, perasa & serbuk lada sulah, sesuaikan rasa & angkat.
6. Cara menghidangnya ialah dengan masukkan kue teow kedalam mangkuk, letakkan sayur kobis, & siramkan kuah diatasnya. Hiaskan dengan bahan hiasan diatas.
7. Sedia untuk dihidang.
Ermm...sedapnya...
ReplyDelete