Daging Blackpaper Hitam Manis
Bahan-bahannya:
300gm daging dihiris nipis, diperap bersama 4 ulas bawang putih tumbuk, garam, serbuk lada hitam & perasa. (perap selama 15-30minit)
1 biji bawang besar holland dimayang
2 hirisan halia dimayang halus
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh pes asam jawa
1 cawan air
5 sudu makan kicap lemak manis
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis.
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis daging hingga naik bau.
2. Masukkan air, kacau sekejap, tutup dengan tudung periuk, reneh sehingga air hampir kering & daging empuk.
3. Masukkan kicap, garam, gula, asam jawa & perasa. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan hirisan bawang & halia, kacau hingga bawang layu.
5. Angkat, taburkan bawang goreng diatasnya, sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment