Spagheti Shimeji Daging Perisa Selasih & Bawang Putih
Bahan-bahannya:
750 gm (1+1/2 paket) Sphageti direbus dengan 2 sudu makan minyak masak & 1 sudu teh garam, sehingga lembut @ masak, ditoskan.
1 botol sos spagheti selasih & bawang putih brand kimbal
6 sudu makan tomato puree
400 gm daging kisar brand Ramly
2 sudu makan pes cili dalam minyak
3 biji bawang besar holland dimayang @ cincang halus
150 gm cendawan shimeji dibuang akar & dipisahkan daripada rumpun.
1 cawan air
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa (contoh: kiub ayam, kiub@ serbuk ikan bilis,aji dll)
minyak untuk menumis
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang hingga kekuningan, masukkan pes cili & tomato puree, kacau hingga sebati.
2. Masukkan daging kisar & air, kacau sekejap, biarkan mereneh selama 15 minit@ sehingga daging masak.
3. Masukkan sos Spagheti kimbal, garam , gula & bahan perasa, kacau hingga sebati.
4. Masukkan Cendawan shimeji, kacau 2 minit & angkat.
5. Tuangkan kuah spagheti keatas mee spagheti, hiaskan dengan daun kemangi. Sedia untuk dihidang.
adehhhh...terliurnya...nmpak menyelerakan betul...
ReplyDelete