Ikan Kembong Tiga Rasa
Bahan-bahannya:
2 ekor ikan kembong, dilumur garam, kunyit & perasa, digoreng hingga garing
1+1/2 biji bawang besar holland dikisar kasar
3 hirisan halia dikisar kasar
2 ulas bawang putih dikisar kasar
2 helai daun limau purut dikisar kasar
1 potongan nenas (potongan bulat), dikisar kasar
4 biji lada merah dikisar kasar
2 biji cili padi dikisar kasar
2 sudu makan sos ikan
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
minyak untuk menggoreng & menumis
Cara Membuatnya:
1. Tumis bahan-bahan yang dikisar, hingga naik bau & rempah masak.
2. Masukkan sos ikan, garam, gula & bahan perasa. Kacau hingga sebati.
3. Angkat, tuangkan keatas ikan yang telah digoreng tadi.
4. Hiaskan dengan daun ketumbar & tomato ceri. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment