Bihun Goreng Ayam Cendawan
Bahan-bahannya:
400 gm bihun kering direndam sehingga lembut @ kalau nak cepat boleh dicelur dengan air panas & ditoskan.
1+1/2 biji bawang besar merah dikisar
150 gm cendawan tiram dikisar
150 gm isi ayam dipotong kecil
1 sudu makan pes cili dalam minyak
4 ulas bawang putih diketuk
4 sudu makan kicap lemak manis
1 sudu makan cuka
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
hirisan kobis
minyak untuk menumis
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar, kacau hingga rempah masak.
3. Masukkan pes cili & ayam, kacau hingga ayam masak.
4. Masukkan garam, gula, bahan perasa, kicap & cuka, kacau hingga sebati
5. masukkan bihun & kobis, kacau hingga sebati dan bihun menjadi lembut & kering.
6. Angkat, hiaskan dengan hirisan tomato, daun salad & cili padi. sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment