Kentang Bersardin Roll
Bahan-bahannya:
33 keping roti sandwich gardenia dimampatkan
4 biji telur gred A untuk celupan
serbuk roti secukupnya untuk salutan
Mayonis secukupnya untuk gam
Minyak untuk menggoreng
Bahan untuk inti:
155 gm sardin dalam tin (Ummi guna Ayam Brand)-dihancurkan
3 biji kentang dipotong dadu & kecil
1 biji bawang besar holland dicincang halus
1 sudu makan serbuk cili @ 2 sudu makan cili boh
1/2 cawan air
Garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis
Cara Membuat Inti:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu
2. Masukkan serbuk cili, kentang & air, kacau hingga kentang empuk.
3. Masukkan sardin, garam, gula & perasa. Kacau hingga sebati, angkat & sejukkan.
Cara Membuatnya:
1. Letakkan 1 sudu makan inti keatas roti yang dimampatkan, gulung separuh, sapukan mayonis dihujungnya untuk gam. Gulung sampai habis. Ulangi langkah yang sama sehingga habis inti & roti.
2. Celupkan roll kedalam telur, golekkan diatas serbuk roti, goreng hingga warna keemasan. Angkat & sedia untuk dihidang.
3. Boleh juga disimpan dalam frezer untuk dibekukan (selepas disalut dengan telur & serbuk roti, masukkan dalam tupperware & simpan kat freser). Ummi buat ni untuk 3 kali goreng.
No comments:
Post a Comment