Nasi Goreng Ikan Singgang
1 pinggang penuh nasi putih sejuk
1 keping ikan tongkol singgang ditoskan, dibuang tulang & dihancurkan isi dengan tangan.
1 sudu makan pes cili dalam minyak
1 biji bawang besar merah dimayang @ cincang halus
4 ulas bawang putih diketuk
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
hirisan kobis
minyak untuk menumis
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan bawang merah, kacau hingga kekuningan.
3. Masukkan pes cili, ikan tongkol, garam, gula & perasa, kacau hingga sebati.
4. Masukkan nasi & kobis, kacau hingga nasi kering & tidak melekat.
5. Hiaskan dengan daun bawang, salad, & hirisan cili padi. Sedia untuk dhidangkan.
No comments:
Post a Comment