Lamb Chop Bersos Cendawan Blackpaper
LAMB CHOP
Bahan-bahannya:
5 keping Lamb slice, diperap dengan lada hitam, garam & sedikit perasa (serbuk pati ikan bilis/ayam dll) selama 30 minit.
Sedikit butter
Cara Membuatnya:
1. Sapukan butter pada dulang pembakar, letakkan lamb, bakar sehingga masak. (Ummi guna Flip pan - bakar 15-20 minit shj).
2. Angkat & sedia untuk dihidang bersama sos cendawan blackpaper serta bahan sampingan yang lain.
SOS CENDAWAN BLACKPAPER
Bahan-bahannya:
150gm cendawan fresh shimeji ( dihiris kecil)
1 biji cendawan holland dicincang
250gm sos blackpaper
4 sudu makan sos tiram
5 sudu makan sos cili thai
1/2 cawan air
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa (kiub ayam/bilis dll)
minyak zaitun untuk menumis
Cara Membuatnya:
1. Tumis bawang besar hingga layu.
2. Masukkan semua bahan, kacau sehingga pekat & angkat.
3. Sedia untuk dimakan bersama Lamb Chop
Bahan-bahan sampingan:
Coslaw, resepi boleh rujuk kat sini: http://www.ummiazilla.blogspot.com/2012/07/coslaw.html
Baked been (Ummi guna Ayam Brand)
Brokoli, dicelur dalam air panas yang mengandungi 1 sudu teh garam & 1 sudu makan minyak, selama 2 minit.
Daun Salad
No comments:
Post a Comment