Singgang Ikan Tongkol Bersama Celery
Bahan-bahannya:
500gm ikan tongkol
4 cawan air
3 batang celery dipotong kecil
5 biji cili padi (kalau nak pedas, diketuk @ potong 2)
5 keping hirisan lengkuas
4 keping hirisan kunyit
1 biji tomato dibelah 8
1 keping asam keping
gula melaka secukupnya
garam secukup rasa
sedikit bahan perasa
Cara Membuatnya:
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk kecuali, cili, tomato & celery. Masak hingga mendidih.
2. Masukkan cili, tomato & celery, biarkan mereneh selama 3 minit & angkat.
3. Hiaskan dengan daun ketumbar & tomato ceri. Sedia untuk dihidang.
salam..bestnya tgk singgan ats tuh..singgan ikan tongkol mmg best..mkn dgn nasi dan di cicah pulak dgn sambal belacan ..ummph lg best..
ReplyDelete