Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Monday, November 21, 2011

BUBUR BUTIR NANGKA

Bubur Butir Nangka

Ini adalah  makanan tradisional Kelantan, kat tempat lain takda, kecuali ler orang kelantan yang merantau buat. Biasanya jumpa pada bulan Ramadan saja. Teringin pula nak makan..jom kita cuba..

Bahan-bahan untuk Butir Nangka:
2 cawan tepung pulut
1 cawan air
2 helai daun pandan
Pewarna hijau
Air untuk merebus secukupnya.

Bahan-bahan untuk kuah:
1 biji santan kelapa (800ml)
1/2 cawan gula pasir (kalau nak manis lebihkan)
1/2 sudu teh halba
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan.

Cara Memasak Kuah:
1. Satukan kesemuanya kedalam periuk.
2. Sentiasa kacau hingga mendidih. Jangan sampai pecah minyak.
3. Ketepikan.


      
               Adunan dibahagikan kepada 2 warna                 Adunan digentelkan bentuk bujur

       
             Butir Nangka yang masak akan  terapung                                    Toskan

Cara nak buat Butir Nangka:
1. Campurkan 2 cawan tepung pulut dengan 1 cawan air. Uli hingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 2. Warnakan satu adunan dengan warna hijau, & satu lagi dibiarkan putih.
3. Jerang air 3/4 periuk + daun pandan hingga mendidih, gentelkan adunan tadi menjadi bentuk bujur sebesar jari manis.
4. Celurkan kedalam air mendidih. Buat sampai habis adunan.
5. Butir Nangka yang dah masak akan timbul & terapung. Sejatkan & masukkan ke dalam kuah.
6. Sedia untuk dimakan.

Thursday, November 17, 2011

JEJEMPUT NASI COKLAT

Jejemput Nasi Coklat


Bahan-bahannya:
1 cawan nasi putih
1+1/2 cawan gandum
2 sudu milo/coklat (Ummi guna Malco)
2+1/2 sudu makan gula pasir
1 sudu teh soda bikarbonat
1 biji telur
1 cawan air
1/2 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya:
1. Masukkan semua bahan kedalam blender kecuali gandum. Blend/kisar hingga halus & sebati.
2. Tuangkan kedalam bekas, masukkan gandum, adun hingga sebati.
3. Panaskan minyak, sendukkan dengan sudu, goreng hingga warna keperangan.
4. Angkat & toskan minyak menggunakan Tissue Towel. Sedia untuk dihidang.

Wednesday, November 16, 2011

SANDWICH OMELETTE BAWANG

Sandwich Omelette Bawang





Bahan-bahan untuk Omelette:
4 biji telur
2 sudu makan susu tepung dibancuh dengan 60ml air@ 60ml fresh milk/susu cair
1/2 biji bawang besar holland dipotong dadu
 daun bawang dihiris halus
1 biji cili merah dihiris halus
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula
sedikit serbuk lada sulah/blackpaper
8 keping roti gardenia
Marjerin/planta


Bahan-bahan untuk sapuan:
Sos cili thai
Mayonis




Cara memasak:
1. Satukan semua bahan-bahan untuk Omelette kecuali roti & planta. Kacau hingga sebati.
2. Panaskan frypan/ kuali leper (untuk buat roti canai/burger) dengan api yang perlahan.
3. Sendukkan 1 senduk keatas kuali.
4. Tampalkan sekeping roti keatasnya, bakar selama 1-2 minit (tak perlu balikkan roti).
5. Ulang langkah diatas hingga habis.
6. Sapu mayonis diatas omelette yang melekat kat roti tadi hingga rata diikuti dengan sos cili thai.
7. Roti yang beromelette tadi dilipat 2 & sedia untuk dihidang.

SUP DAGING BERSAMA CARROT

Sup Daging Bersama Carrot

Bahan-bahannya:
200gm daging segar dihiris nipis
1 batang carrot dihiris bulat
1/2 halia diketuk
2 batang chineese leek dihiris
1 biji bawang besar holand dimayang & dicincang
3 ulas bawang putih dicincang
2 sudu makan serbuk sup
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Air untuk merebus
Minyak untuk menumis


Cara Memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar & bawang putih, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang hingga naik bau.
2. Masukkan air, daging & halia. Masak hingga daging empuk.
3. Masukkan garam, gula, bahan perasa, carrot & chineese leek. Masak selama 10 minit.
4. Angkat & hidang, taburkan bawang goreng diatasnya.




Tuesday, November 15, 2011

JEJEMPUT PISANG SUSU


Jejemput Pisang Susu



Bahan-bahannya:
3 biji pisang berangan
1/2 cawan air
1 biji telur
1+1/2 cawan gandum
1 sudu teh serbuk soda bikarbonat
4 sudu makan susu tepung (Ummi guna Duct Lady Honey)
2 sudu makan gula
1 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng



Cara Memasak:
1. Masukkan Pisang, telur, air, garam, gula, susu & soda ke dalam blender/pengisar. Blend hingga halus.
2. Tuangkan bahan yang dikisar diatas ke dalam bekas masukkan tepung gandum & kacau dengan sudip hingga sebati.
3. Panaskan minyak, sendukkan dengan sudu kedalam kuali. Goreng hingga kuning keemasan.
4. Angkat & sedia untuk dihidang.

SARDIN MASAK MERAH

Sardin Masak Merah

Bahan-bahannya:
1 tin sardin sederhana (Ummi guna Ayam Brand)
1 biji bawang besar holland dimayang halus
2 biji bawang putih dihiris
2 hirisan halia dimayang halus
2 sudu besar cili boh
1 biji lada merah dibelah 4 (kalau nak pedas boleh + cili padi)
Sedikit perahan air limau nipis
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara Memasak:
1. Panaskan Minyak, tumis bawang putih, bawang besar & halia hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh, kacau hingga masak.
3. Masukkan Sardin, & semua bahan diatas. Kacau hingga sebati.
4. Angkat & sedia untuk dihidang.

Monday, November 14, 2011

IKAN MERAH GORENG KUNYIT BLACKPAPER

Ikan Merah Goreng Kunyit Blackpaper

Bahan-bahannya:
2 keping isi ikan merah
1/2 inci kunyit hidup ditumbuk/kisar
3 ulas bawang putih ditumbuk/kisar
1/2 sudu teh  Lada hitam ditumbuk/kisar
Garam secukupnya
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menggoreng
2 biji cili padi sebagai hiasan

Ikan diperap selama 15-30 minit

Cara Memasak:
1. Perap isi ikan dengan garam, kunyit, bawang putih & sedikit bahan perasa selama 15-30minit.
2. Panaskan minyak, goreng ikan hingga garing / bertukar warna kuning keemasan.
3. Angkat & sedia untuk dihidang. Sedap dimakan bersama nasi panas & sambal kicap/ sos pencicah kicap.

GULAI IKAN MASIN EPAL HIJAU

Gulai Ikan Masin Epal Hijau

Bahan-bahannya:
10 ekor ikan masin gelama (dibuang ekor, kepala & sirip tepi)
1 biji santan kelapa (Ummi guna santan segera G&M 250gm + 800 ml air)
1 biji lada hijau dibelah 4
5 biji cili padi dibuang tangkai
2 biji bawang merah dikisar
2 hirisan lengkuas dikisar
1 sudu makan cili boh
1 biji epal hijau dibuang kulit & dipotong kecil
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa


       
                         Ready untuk dimakan                                       Santan beku G&M 

Cara Memasak:
1. Masukkan semua kedalam periuk kecuali cili hijau. Sentiasa kacau hingga mendidih (supaya tak pecah minyak).
2. Apabila mendidih masukkan cili hijau kacau sekejap & tutup api.
3. Angkat & sedia untuk dihidang.

KEK COKLAT KUKUS MOIST BERMINYAK

Kek Coklat Kukus Moist Berminyak

Bahan-bahanya:
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair/fresh milk
1 cawan serbuk koko/milo/cokklat
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur gred B

Bahan untuk Topping:
1 cawan milo/serbuk coklat
1 cawan susu pekat manis
125gm butter
1/2 cawan fresh milk/susu cair


       
                        Kek yang baru aje masak                                 Kek yang telah dipotong



Cara membuat kek:
1. Pukul minyak, telur, susu pekat & fresh milk hingga sebati. (Guna blender bawang pun boleh)
2. Ayakkan tepung gandum, serbuk koko, soda bikarbonat & serbuk penaik bersama.
3. Masukkan bahan yang diayak tadi kedalam adunan yang telah dipukul tadi (Step 1) sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati.
4. Sapu acuan dengan marjerin/butter/minyak. Masukkan adunan diatas, kukus selama 1 jam. Jangan lupa tutup acuan dengan aluminium foil/ balut tudung periuk kukus dengan kain untuk elakkan wap air menitis pada kek.
5. Sejukkan sebelum tuang kek dari acuan.

Topping yang telah dituang ke atas kek

Cara Membuat Topping:
1. Campurkan semua bahan diatas, masak secara double boil.
2. Tuangkan topping ke atas kek tadi. (buat filling pun boleh)
3. Sedia untuk dihidang

HATI GORENG HALBA

Hati Goreng Halba

 Bahan-bahannya:
6 ketul hati ayam dipotong 3, dibasuh & dibersihkan
1/2 inci kunyit hidup ditumbuk
1 sudu teh halba ditumbuk
5 ulas bawang putih ditumbuk
1 biji lada hijau dihiris
1 biji bawang merah besar dimayang
Garam secukupnya
Sedikit gula
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis.

Cara Memasak:
1. Perap hati bersama kunyit, garam, halba & bawang putih selama 10-15minit.
2. Panaskan minyak, goreng hati hingga masak.
3. Masukkan bawang besar, lada hijau & taburkan secubit gula. Kacau selama 2 minit.
4. Angkat & sedia untuk dihidang


SAWI MANIS TUMIS AIR

Sawi Manis Tumis Air


Bahan-bahannya:
1 ikat sawi manis/sawi bunga, dipotong & dibasuh bersih.
10 biji tomato ceri dibelah 2
3 ulas bawang putih diketuk
1/2 biji bawang besar dimayang
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa (Kiub/serbuk/pati Ayam/Bilis/cukup rasa/Aji)
Air Secukupnya
Minyak untuk menumis

Sawi & tomato ceri



Cara Memasak:
1. Panaskan Minyak, tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau.
2. Masukkan air, garam, gula & perasa, biar hingga mendidih.
3. Masukkan sawi & tomato, kacau selama 2 minit.
4. Angkat & sedia untuk dihidang.

Sunday, November 13, 2011

KEK COKLAT CHESEE KUKUS MOO

Kek Coklat Cheese Kukus Moo


Bahan-bahan untuk bancuhan kek coklat:
1/4 cawan serbuk koko
250gm butter dicairkan
1/2 cawan susu cair/fresh milk
1+1/3 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking powder
2 biji telur gred B


Bahan-bahan untuk bancuhan Cheese kek:
250gm Philephidia Cheese
1 biji telur gred B
3/4 cawan gula castor
1 sudu teh esen vanila


Cara membuat bancuhan kek coklat:
1. Pukul gula bersama butter hingga sebati, masukkan telur sebiji demi sebiji bersama susu cair, pukul hingga kembang...(guna blender pun boleh)
2.Campurkan tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik & soda bikarbonat. Ayakkan kesemuanya.
3. Masukkan campuran tepung tadi sikit demi sedikit kedalam bancuhan butter diatas. Putarkan hingga sebati & ketepikan.


Cara membuat bancuhan cheese kek:
1. Pukul cheese dengan gula, masukkan telur & esen vanilla, pukul hingga kembang.


Kek yang telah dipotong

Cara membuatnya:
1. Sapu loyang dengan butter, sendukkan secara berselang seli bancuhan kek coklat dengan cheese hingga habis bancuhan,
2. Kukus selama 1 jam..tutup acuan dengan aluminium foil/balutkan tudung periuk pengukus dengan kain supaya wap air tidak menitis pada kek.
3. Sejukkan sebelum keluarkan dari acuan.
4. Potong dan sedia untuk dihidang.

PUDING JELLY ROS BERLAPIS

Puding Jelly Ros

Bahan-bahan ni untuk dua puding ros

Bahan-bahan Jelly: (Untuk bunga & daun-lapisan 1)
Jelly 125gm (Ummi guna Brand Konyoku
Pewarna merah & hijau
Acuan beebentuk ros
Air 500ml

Bahan Puding Laici: (Lapisan ke-2)
10gm agar-agar kering
800ml air
5 sudu besar susu tepung (dibancuh dengan 200ml air suam)
1/2 cawan gula
50ml kordial laici

Bahan Puding Coklat: (Lapisan ke-3)
10gm agar-agar
800ml air
5 sudu besar milo/coklat + 5 sudu sudu besar susu tepung (dibancuh dengan 200ml air suam)
3/4 cawan gula


        
                  Jelly dibahagikan kepada 2 warna                  Jelly yang siap dituang kedalam acuan

Cara membuat Lapisan 1:
1. Campurka Jelly & air, jerang atas api, kacau hingga larut (hilang buih hingga jernih)
2. Bahagikan kepada 2 bahagian 70% letak pewarna merah & 30% letak pewarna hijau.
3. Tuangkan larutan jelly merah kedalam acuan bunga ros & hijau untuk acuan daun. Sejukkan & ketepikan.

Cara membuat Lapisan ke-2:
1. Rebus agar-agar dengan air sampai hancur & larut.
2. Masukkan gula, susu & kordial laici.
3. Tuangkan kedalam acuan sebagai lapisan ke-2
4. Sejukkan & ketepikan.

       
                                        Puding Ros yang telah siap untuk dimakan

Cara membuat Lapisan ke-3:
1. Rebus agar-agar dengan air sampai hancur & larut.
2. Masukkan susu, coklat & gula, kacau hingga sebati.
3. Tuangkan kedalam acuan sebagai lapisan ke-3.
4. Sejukkan didalam peti ais sebelum buka acuan.
5. Sedia untuk dihidang.

SOTONG MASAK MERAH

Sotong Masak Merah



Bahan-bahanya:
5 ekor sotong dihiris bulat
1 biji bawang besar holland dihiris halus/cincang
2 biji bawang putih dicincang
1 hirisan halia dimayang
2 sudu makan cili boh
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis


Bahan Hiasan:
2 tangkai daun ketumbar dihiris.


Sedia untuk dimakan

Cara Memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar & halia hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh, tumis sampai masak.
3. Masukkan sotong dan semua bahan lain. Kacau hingga sebati & sotong masak.
4. Angkat & sedia dihidang. Taburkan daun ketumbar sebagai hiasan

DAGING MASAK TAUCU

Daging Masak Taucu

Bahan-bahannya:
200 gm daging dihiris nipis
2 sudu besar taucu
2 hirisan halia dimayang halus
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1 biji bawang merah besar dimayang
4 biji cili padi diketuk
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya untuk merebus
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis

Cara memasak:
1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & bawang hingga naik bau.
2. Masukkan air, daging & semua bahan diatas. Masak hingga daging empuk.
3. Angkat & sedia untuk dihidang.

DAGING SINGGANG KETUMBAR

Daging Singgang Ketumbar

Bahan-bahan:
200gm daging segar dihiris nipis
1 sudu makan ketumbar ditumbuk
1 ulas bawang merah besar dimayang
2 hirisan halia dimayang halus
1 keping asam gelugor
Air secukupnya untuk merebus
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa


Bahan Hiasan:
2 tangkai daun ketumbar
2 biji cili padi dihiris (optional jika mau pedas)
Sedikit bawang goreng (optional)


Cara memasak:
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk kecuali daun ketumbar & cili padi. Rebus hingga daging empuk.
2. Apabila dah masak bolehlah dihidang bersama daun ketumbar , cili padi & bawang goreng.


* Sedap dimakan bersama nasi putih, ikan masin & sambal belacan
* Jangan tertukar pula daun ketumbar dengan daun sup (daun sadri)...untuk pengetahuan tuan/puan daun ketumbar baunya lebih kuat & daunnya lebih kecil sedikit berbanding dengan daun sadri.

Friday, November 11, 2011

DAGING BAKAR

Daging Bakar


             



Bahan-bahanya:
500gm daging segar dipotong besar
3cm kunyit hidup ditumbuk halus 
2 sudu teh garam
5 ulas bawang putih ditumbuk halus
Sedikit bahan perasa
1/4 cawan minyak masak
1 batang serai diketuk
1/2 sudu teh gula



Daging yang diperap


Cara membuatnya:
1. Perap daging bersama garam, kunyit, bawang putih & bahan perasa selama 30 minit.
2. Bakar daging tersebut hingga masak (boleh guna oven/dapur arang/mikrowave dsb). Ummi guna dapur gas aje.



             
                      
             
                 
Cara bakar atas dapur gas:
1. Masukkan redai (jejaring besi untuk lapik periuk/kuali) kedalam periuk yang agak besar.
2. Letakkan daging diatas redai tersebut, guna api yang perlahan, bakar dengan periuk bertutup selama 50 minit. (Ummi guna periuk Anova, periuk biasa pun boleh)
3. Separuh masa pertama, buka tudung periuk, renjiskan minyak dengan menggunakan serai & terbalikkan daging. Tutup semula hingga masak.
4. Angkat daging dan bakar pula dengan api direct kat tungku dapur gas dengan melapiknya dengan redai besi. Tujuannya ialah nak menghanguskan sedikit lapisan luar daging supaya ada bau aroma daging bakar. Sambil bakar renjiskan minyak masak keatasnya dengan menggunakan serai tadi.
5. Apabila daging dah kekunigan, bolehlah angkat, hiris & hidang.
6. Sedap dimakan dengan sos pencicah kicap.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...