Daging Singgang Ketumbar
200gm daging segar dihiris nipis
1 sudu makan ketumbar ditumbuk
1 ulas bawang merah besar dimayang
2 hirisan halia dimayang halus
1 keping asam gelugor
Air secukupnya untuk merebus
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Bahan Hiasan:
2 tangkai daun ketumbar
2 biji cili padi dihiris (optional jika mau pedas)
Sedikit bawang goreng (optional)
Cara memasak:
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk kecuali daun ketumbar & cili padi. Rebus hingga daging empuk.
2. Apabila dah masak bolehlah dihidang bersama daun ketumbar , cili padi & bawang goreng.
* Sedap dimakan bersama nasi putih, ikan masin & sambal belacan
* Jangan tertukar pula daun ketumbar dengan daun sup (daun sadri)...untuk pengetahuan tuan/puan daun ketumbar baunya lebih kuat & daunnya lebih kecil sedikit berbanding dengan daun sadri.
No comments:
Post a Comment