Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Sunday, November 13, 2011

DAGING SINGGANG KETUMBAR

Daging Singgang Ketumbar

Bahan-bahan:
200gm daging segar dihiris nipis
1 sudu makan ketumbar ditumbuk
1 ulas bawang merah besar dimayang
2 hirisan halia dimayang halus
1 keping asam gelugor
Air secukupnya untuk merebus
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa


Bahan Hiasan:
2 tangkai daun ketumbar
2 biji cili padi dihiris (optional jika mau pedas)
Sedikit bawang goreng (optional)


Cara memasak:
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk kecuali daun ketumbar & cili padi. Rebus hingga daging empuk.
2. Apabila dah masak bolehlah dihidang bersama daun ketumbar , cili padi & bawang goreng.


* Sedap dimakan bersama nasi putih, ikan masin & sambal belacan
* Jangan tertukar pula daun ketumbar dengan daun sup (daun sadri)...untuk pengetahuan tuan/puan daun ketumbar baunya lebih kuat & daunnya lebih kecil sedikit berbanding dengan daun sadri.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...