Kek Coklat Kukus Moist Berminyak
Bahan-bahanya:
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair/fresh milk
1 cawan serbuk koko/milo/cokklat
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur gred B
Bahan untuk Topping:
1 cawan milo/serbuk coklat
1 cawan susu pekat manis
125gm butter
1/2 cawan fresh milk/susu cair
Kek yang baru aje masak Kek yang telah dipotong
Cara membuat kek:
1. Pukul minyak, telur, susu pekat & fresh milk hingga sebati. (Guna blender bawang pun boleh)
2. Ayakkan tepung gandum, serbuk koko, soda bikarbonat & serbuk penaik bersama.
3. Masukkan bahan yang diayak tadi kedalam adunan yang telah dipukul tadi (Step 1) sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati.
4. Sapu acuan dengan marjerin/butter/minyak. Masukkan adunan diatas, kukus selama 1 jam. Jangan lupa tutup acuan dengan aluminium foil/ balut tudung periuk kukus dengan kain untuk elakkan wap air menitis pada kek.
5. Sejukkan sebelum tuang kek dari acuan.
Topping yang telah dituang ke atas kek
Cara Membuat Topping:
1. Campurkan semua bahan diatas, masak secara double boil.
2. Tuangkan topping ke atas kek tadi. (buat filling pun boleh)
3. Sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment