Nasi Goreng Ikan Goreng |
1 ekor ikan goreng-diasingkan tulang & ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
1 biji bawang merah besar ditumbuk
2 biji lada merah ditumbuk
1 pinggan penuh nasi putih
4 tangkai kacang panjang dipotong kecil
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa (pati/serbuk ikan bilis/ayam/ cukup rasa/ aji dsb.)
Bawang merah, bawang putih & lada merah yang telah ditumbuk kasar
Isi ikan goreng yang telah ditumbuk
Kacang panjang yang telah dihiris
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah ditumbuk tadi sampai naik bau.
2. Masukkan garam, gula, bahan perasa & ikan goreng, kacau hingga sebati.
3. Masukkan nasi & kacang panjang, kacau hingga sebati dan nasi kering.
4. Angkat & sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment