Sotong Masak Hitam Manis
Rasanya dah lama tak makan sotong masak hitam, last makan masa Ummi zaman kanak-kanak dulu, teringin pula nak makan, nak beli kat Tanjung Malim ni mana nak jumpa. Kebetulan pula ada sotong dalam peti ais beli kat TF kelmarin...jom kita masak...
Bahan-bahannya:
5 ekor sotong dibuang tulang & diasingkan kepala tanpa membuang dakwatnya.
1 ulas bawang merah besar dimayang.
1 batang serai diketuk
3 hirisan halia dimayang halus
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Air untuk merebus
Cara Memasak:
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk, picitkan dakwat sotong ke dalam air.
2. Masak hingga mendidih & sotong masak.
3. Angkat & sedia untuk dihidang.
Komen anak dara Ummi si Aishah apabila lihat lauk sotong kuahnya warna hitam:"Ummi dakwat sotong boleh makan ke?, tak mati ke kalau makan?...Ummi senyap aje sambil makan, dia tengok Umminya makan, dia pun try makan sama, sambil cakap mulut penuh dengan nasi, "Ummi, nanti kakak nak tambah lagi, sedaplahh, tak mati kalu makaaan.......boleh makaan, seedaap....
No comments:
Post a Comment