Daging Bakar
Bahan-bahanya:
500gm daging segar dipotong besar
3cm kunyit hidup ditumbuk halus
2 sudu teh garam
5 ulas bawang putih ditumbuk halus
Sedikit bahan perasa
1/4 cawan minyak masak
1 batang serai diketuk
1/2 sudu teh gula
Daging yang diperap
Cara membuatnya:
1. Perap daging bersama garam, kunyit, bawang putih & bahan perasa selama 30 minit.
2. Bakar daging tersebut hingga masak (boleh guna oven/dapur arang/mikrowave dsb). Ummi guna dapur gas aje.
1. Masukkan redai (jejaring besi untuk lapik periuk/kuali) kedalam periuk yang agak besar.
2. Letakkan daging diatas redai tersebut, guna api yang perlahan, bakar dengan periuk bertutup selama 50 minit. (Ummi guna periuk Anova, periuk biasa pun boleh)
3. Separuh masa pertama, buka tudung periuk, renjiskan minyak dengan menggunakan serai & terbalikkan daging. Tutup semula hingga masak.
4. Angkat daging dan bakar pula dengan api direct kat tungku dapur gas dengan melapiknya dengan redai besi. Tujuannya ialah nak menghanguskan sedikit lapisan luar daging supaya ada bau aroma daging bakar. Sambil bakar renjiskan minyak masak keatasnya dengan menggunakan serai tadi.
5. Apabila daging dah kekunigan, bolehlah angkat, hiris & hidang.
6. Sedap dimakan dengan sos pencicah kicap.
No comments:
Post a Comment