Puding Jelly Ros
Bahan-bahan ni untuk dua puding ros
Bahan-bahan Jelly: (Untuk bunga & daun-lapisan 1)
Jelly 125gm (Ummi guna Brand Konyoku
Pewarna merah & hijau
Acuan beebentuk ros
Air 500ml
Bahan Puding Laici: (Lapisan ke-2)
10gm agar-agar kering
800ml air
5 sudu besar susu tepung (dibancuh dengan 200ml air suam)
1/2 cawan gula
50ml kordial laici
Bahan Puding Coklat: (Lapisan ke-3)
10gm agar-agar
800ml air
5 sudu besar milo/coklat + 5 sudu sudu besar susu tepung (dibancuh dengan 200ml air suam)
3/4 cawan gula
Jelly dibahagikan kepada 2 warna Jelly yang siap dituang kedalam acuan
Cara membuat Lapisan 1:
1. Campurka Jelly & air, jerang atas api, kacau hingga larut (hilang buih hingga jernih)
2. Bahagikan kepada 2 bahagian 70% letak pewarna merah & 30% letak pewarna hijau.
3. Tuangkan larutan jelly merah kedalam acuan bunga ros & hijau untuk acuan daun. Sejukkan & ketepikan.
Cara membuat Lapisan ke-2:
1. Rebus agar-agar dengan air sampai hancur & larut.
2. Masukkan gula, susu & kordial laici.
3. Tuangkan kedalam acuan sebagai lapisan ke-2
4. Sejukkan & ketepikan.
Puding Ros yang telah siap untuk dimakan
Cara membuat Lapisan ke-3:
1. Rebus agar-agar dengan air sampai hancur & larut.
2. Masukkan susu, coklat & gula, kacau hingga sebati.
3. Tuangkan kedalam acuan sebagai lapisan ke-3.
4. Sejukkan didalam peti ais sebelum buka acuan.
5. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment