Cendawan Masak Blackpaper
Bahan-bahannya:
11 kuntum cendawan kering (direndam dengan air panas hingga lembut & dibelah 4)
1 labu bawang putih (10 ulas) ditumbuk kasar
1/2 cawan kicap lemak manis (Ummi guna Cap Jalen)
9 biji tomato ceri dibelah dua
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa (sos tiram/aji/cukup rasa dsb.)
Minyak untuk menumis
sedikit air
Cendawan kering & yang telah direndam dengan air
Cendawan ditumis dengan bawang putih
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan cendawan, kacau hingga masak.
3. Masukkan kicap, sedikit air, garam, gula, perasa & serbuk lada hitam. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan tepung jagung & tomato, kacau hingga kuah likat.
5. Angkat & sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment