Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Sunday, July 8, 2012

SUP EKOR

Sup Ekor


Bahan-bahannya:
450gm ekor lembu
1 paket sup bunjut
4 ulas bawang putih diketuk
1 biji bawang besar holland dimayang/ cincang halus
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
1 batang sadri dipotong kecil
1 biji tomato dibelah 8
1/2 biji bawang besar dibelah 4
2 sudu makan serbuk sup
1 biji jus limau nipis
7 cawan air
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
minyak zaitun untuk menumis




Cara Membuatnya:
1. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, kacau hingga kekuningan. 
2. Masukkan air, ekor, garam, gula, perasa, serbuk sup & sup bunjut. Tutup tudung periuk, renehkan selama satu jam.
3. Masukkan jus limau nipis, batang sadri, tomato & bawang besar. Biarkan selama 2 minit & angkat.
4. Hiaskan dengan hirisan cili padi, daun sadri, gulungan kulit tomato & bawang goreng, sedia untuk dihidang.

1 comment:

  1. salam..
    huh..terliur tgk sup ekor...en.abg mmg suka sgt2 sup ni..tq share resepi nnti bila sng bleh buat.:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...