Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Monday, July 23, 2012

ONDE-ONDE (BUAH MELAKA)

Onde-Onde (Buah Melaka)


Bahan-bahannya: (untuk 26 biji)
2 cawan tepung pulut
3/4 cawan air panas
1/2 biji kelapa parut putih digaul dengan 1/2 sudu teh garam
Gula melaka/ nissan dipotong kiub kecil
2 helai daun pandan
1/2 sudu teh pewarna hijau
1/2 sudu teh essen pandan
6 cawan air untuk merebus/ secukupnya


           


        


Cara Membuatnya:
1. Uli tepung pulut dengan air panas sehingga tidak melekat ditangan.
2. Masukkan pewarna hijau & essen pandan, uli hingga sekata.
3. Didihkan air bersama daun pandan
4. Ambil adunan sebesar penutup botol air mineral 500ml, bulatkan, kemudian leperkan.
5. Masukkan gula melaka ditengahnya, tutup balik, dan bulatkan semula.
6. Masukkan dalam air mendidih, biarkan sehingga bebola onde-onde timbul & terapung dipermukaan.
7. Angkat dan toskan, golekkan diatas kelapa parut bergaram hingga mentupi seluruh permukaan. Ulangi langkah diatas hingga habis adunan.
8. Sedia untuk dihidangkan.

         

2 comments:

  1. sedap2 .. onde-onde ni.puase2 gini mmg sedap makan lepas bbuka :)

    ReplyDelete
  2. Nak beli tak cukup, buat sendiri puas hati, boleh makan berulang kali ...lepas solat terawih pun sedap..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...