Popia Ayam Roll
Bahan-bahannya: (untuk 40 keping popia)
40 keping kulit popia (saiz 7.5'x 7.5')
1 biji telur sebagai gam/pelekat
500gm daging ayam kisar Ramly
1 biji bawang besar holland dimayang/cincang halus
300gm kobis dihiris halus
1 sudu teh pes cili dalam minyak
1 batang carrot disagat halus
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa
minyak untuk menumis
Cara membuatnya: (Inti Popia)
1. Tumis bawang besar hingga layu.
2. Masukkan pes cili & ayam kisar, kacau hingga ayam kisar masak, daging ayam bertukar warna keputihan.
3. Masukkan garam, gula & bahan perasa.
4. Angkat, sedia digunakan untuk gulungan popia
Cara membuatnya: (Gulungan Popia)
1. Ambil sehelai kulit popia, bentangkan diatas pinggan rata.
2. Letakkan 1 sudu makan inti popia dibucu tepi kulit popia, lipat satu kali, kemudian lipat dikiri kanan.
3. Sapu telur dihujungnya, gulung popia sampai habis. Ulang langkah diatas sampai habis inti & kulit popia.
4. Panaskan minyak, goreng dengan api yang perlahan hingga kekuningan. Angkat, toskan minyak dengan tissue towel, sedia untuk dihidang. Sedap dimakan bersama sos cili thai.
# Boleh juga disimpan dalam freezer sebagai frozen food.
No comments:
Post a Comment