Udang Goreng Pasley
Bahan-bahannya:
20 ekor udang dibuang kepala & ekor serta dibelah belakang
2 tangkai daun pasley/ daun ketumbar dicincang halus
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 biji bawang besar holland dibelah 8
3 biji cili padi dibelah 2
4 ulas bawang putih
1/2 sudu teh garam/ secukup rasa
1/2 sudu teh gula
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menggoreng (5 sudu besar)
Cara Membuatnya:
1. Tumbuk bawang putih bersama garam, gula & perasa hingga lumat.
2. Gaulkan udang bersama bahan tumbuk, kunyit & daun pasley, perap selama 15 minit.
3. Panaskan minyak, goreng udang hingga kemerahan, masukkan bawang besar & cili padi, kacau hingga layu.
4. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment