Kerabu Kerang Bersama Kacang Botol
Bahan-bahannya: (untuk 3 pinggan)
1 cawan isi kerang yang telah direbus
1 cawan kelapa parut putih
1 cawan isi ikan rebus, dibuang tulang & diramas halus
2 biji lada merah dihiris serong (kalau nak pedas bubuh cili padi)
1 biji bawang holland dimayang halus
10 batang kacang botol dihiris nipis
1 biji limau nipis diambil jusnya.
Garam & gula secukup rasa
Sedikit perasa
Cara Membuatnya:
1. Goreng kelapa bersama isi ikan tanpa minyak hingga kering & tak melekat kat kuali (hingga keperangan)
2. Masukkan garam, gula & perasa, kacau hingga sebati.
3. Tutup api, masukkan kerang, jus limau nipis & semua bahan lain.
4. Angkat & sedia untuk dihidang.
Bahan Hiasan:
Daun salad & bawang bombay.
No comments:
Post a Comment