Ayam Percik Kunyit
AYAM PANGGANG
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam dibelah 4
5 Ulas bawang putih
3 cm kunyit
1 sudu teh garam/secukup rasa
sedikit perasa
Cara membuatnya:
1. Tumbuk bawang putih bersama kunyit, garam & perasa.
2. Perapkan ayam dengan bahan di atas 15-30minit
3. Panggang ayam hingga masak (ummi guna dapur gas aje, mula-mula bakar dalam periuk Artnova, kemudian bakar direct atas dapur gas.
4. Angkat & ketepikan.
KUAH PERCIK
Bahan-bahannya:
3 biji bawang besar bombay
2cm kunyit
2 batang serai
2cm halia
2 sudu tepung beras
1 sudu makan cili
3 cawan santan dari 1/2 biji kelapa
garam secukup rasa
1 karet gula melaka@ gula perang
Sedikit perasa
Cara membuatnya:
1. Kisar, kunyit, bawang , serai & halia hingga hancur.
2. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk, sentiasa kacau supaya tidak hangit.
3. Kacau hingga mendidih & berkilat.
4. Angkat & siram ke atas ayam panggang tadi
5. Sedia untuk dimakan.
Bahan hiasan:
Daun ketumbar
Bawang merah bombay
No comments:
Post a Comment