Masa buat Popcorn ni datanglaa..anak dara ummi ni sibuk nak tanya & tengok apa ummi masak kat dapur
Aishah: Ummi buat apa tu...
Ummi: Buat Popcorn yang kakak suka tu..
Aishah: Oooo...popcorn ke, yang macam Tom & Jerry makan masa tengok wayang tu ke....
Ummi: Ya laaa...
Aisyah seronok sangat terus menjerit bagitau kat adik-adiknya
Aishah: Ima, Naim, Ummi buat popcorn yang macam Tom & Jerry makan tu kat dalam tv....nanti kejap lagi kita boleh makan...uhhh sedapnya....
Bahan-bahannya:
4 sudu besar jagung kering dibasuh & ditoskan
50 gm butter/marjerin @ secukupnya yang boleh menyaluti jagung
Bahan untuk Karamel:
3 sudu besar madu
50 gm butter
secubit garam
3 titik esen vanilla
Cara membuatnya:
1. Cairkan butter dalam periuk yang bertapak tebal (seakan 2 lapis) contohya periuk Tupperchef/ dsb dengan api yang perlahan. Kalau tak ada guna periuk biasa pun boleh....
2. Masukkan jagung kering, kacau rata supaya butter terpalut kat semua jagung.
3. Tutup periuk dengan tudung periuk dan tunggu bunyi 'pop'. Seeloknya guna tutup kaca supaya nampak.
4. Jangan buka tudung periuk sehingga bunyi 'pop' habis kerana takut jagung yang telah kembang melompat keluar.
5. Apabila dah habis bunyi 'pop', buka tudung periuk dan angkat jagung yang telah kembang kedalam bekas kedap udara & sejukkan.
6. Apabia dah sejuk, salut dengan karamel madu yang telah sedia dibuat.
Cara memasak Karamel:
1. Cairkan butter dalam periuk hingga keperangan, kemudian masukkan madu, essen vanilla & sedikit garam.
2. Kacau hingga sebati & angkat.
3. Curah & gaulkan dengan pop corn tadi.
4. Sedia untuk dimakan,
Aishah: Ummi buat apa tu...
Ummi: Buat Popcorn yang kakak suka tu..
Aishah: Oooo...popcorn ke, yang macam Tom & Jerry makan masa tengok wayang tu ke....
Ummi: Ya laaa...
Aisyah seronok sangat terus menjerit bagitau kat adik-adiknya
Aishah: Ima, Naim, Ummi buat popcorn yang macam Tom & Jerry makan tu kat dalam tv....nanti kejap lagi kita boleh makan...uhhh sedapnya....
Popcorn Madu Vanilla
4 sudu besar jagung kering dibasuh & ditoskan
50 gm butter/marjerin @ secukupnya yang boleh menyaluti jagung
Bahan untuk Karamel:
3 sudu besar madu
50 gm butter
secubit garam
3 titik esen vanilla
Jagung yang ummi guna ni 2 sudu aje...cuba dulu
Tutup dengan tudung periuk tunggu bunyi 'pop'..
Popcorn sedang kembang..melompat-lompat dalam periuk...
Hasil popcorn dengan percubaan 2 sudu jagung kering tadi....
1. Cairkan butter dalam periuk yang bertapak tebal (seakan 2 lapis) contohya periuk Tupperchef/ dsb dengan api yang perlahan. Kalau tak ada guna periuk biasa pun boleh....
2. Masukkan jagung kering, kacau rata supaya butter terpalut kat semua jagung.
3. Tutup periuk dengan tudung periuk dan tunggu bunyi 'pop'. Seeloknya guna tutup kaca supaya nampak.
4. Jangan buka tudung periuk sehingga bunyi 'pop' habis kerana takut jagung yang telah kembang melompat keluar.
5. Apabila dah habis bunyi 'pop', buka tudung periuk dan angkat jagung yang telah kembang kedalam bekas kedap udara & sejukkan.
6. Apabia dah sejuk, salut dengan karamel madu yang telah sedia dibuat.
Cairkan Butter
Karamel yang telah siap
1. Cairkan butter dalam periuk hingga keperangan, kemudian masukkan madu, essen vanilla & sedikit garam.
2. Kacau hingga sebati & angkat.
3. Curah & gaulkan dengan pop corn tadi.
4. Sedia untuk dimakan,
No comments:
Post a Comment