Resepi ni untuk 30 orang makan-Ummi buat untuk Port Luck JMSK sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri hari tu, hari ni baru sempat up-load dalam blog, sibuk nak validasi 44...........
Laksa Penang
2 bungkus laksa kering direbus & ditoskan (Jenis halus)
1.5kg ikan kembong/sardin direbus kosong, dibuang tulang & dikisar
0.5 inci belacan
3 kuntum bunga kantan dibelah 4
10 batang daun kesum diambil daunnya
10 keping asam gelugor/asam keping
6 biji bawang merah besar dikisar
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Ummi rebus ikan dalam kuali aje..
Bahan untuk ulam/sampingan:
10 biji telur ayam direbus dikupas & dibelah 4
2 biji timun dihiris halus
1/2 biji nenas dikupas & dihiris halus
15 biji limau kasturi dibelah 2
1/2 biji bebola daun salad dihiris halus
6 biji lada merah dihiris halus
1 biji bawang besar holland dihiris halus.
Cara Membuatnya:
1. Masukkan ikan & bawang kedalam periuk, tambahkan air secukupnya, Hidupkan api, kacau sekali-sekala hingga mendidih.
2. Masukkan daun kesum, bunga kantan, asam keping, garam, gula & bahan perasa secukupnya.
3. Kacau sekali-sekala hingga kuah pekat.
4. Sedia untuk dimakan bersama laksa & ulam-ulam diatas.
*Kuah Laksa lagi sedap kalau dibiarkan semalaman & dididihkan balik....
No comments:
Post a Comment