Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Tuesday, October 18, 2011

PUDING SWEET CORN

Sebenarnya minggu ni terasa nak makan kuih tako, p la cari tepung Hoen Kwee kat Billion, habis pulak, cari pulak kat Yat Fong's & Herbs, yang ada hanyalah warna kuning & merah, jadi masa tu Ummi tukar plane dari Kuih Tako ke Puding Jagung.....maka hasilnya seperti dibawah...jom kita sama-sama cuba..

Puding Sweet Corn


Bahan-bahanya:
1 botol tepung Hoen Kwe warna kuning (Nona -100gm)
1 tin sweet corn (Ayam Brand - 425gm)
200ml santan segera
1 cawan gula putih
1/2 sudu teh garam
450ml air

Cara Memasak:
1. Campurkan semuanya kedalam periuk.
2. Masak dengan api yang sederhana, kacau hingga likat & berkilat .
3. Perlahankan api apabila adunan hampir likat supaya tak hangus dibawah, sentiasa kacau sehingga sangat likat, pekat & berkilat. Tuang adunan kedalam acuan & sejukkan.
4. Apabila dah sejuk bolehlah masukkan kedalam peti ais.
5.Potong kepada bentuk yang dikehendaki & bolehlah dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...