Dalca Rangka Ayam
Bahan-bahannya:1 ekor rangka Ayam + kaki Ayam (dipotong kecil)
1 biji santan kelapa
1.5 paket serbuk kari Ayam/daging (bancuh dengan sedikit air)
5 batang kacang panjang dipotong sepanjang 1 inci
1 batang carrot di potong memanjang
2 biji ubi kentang dibelah 4@6
1 sudu besar cili giling
1 inci halia dikisar
2 biji bawang merah besar dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
1/2 biji bawang merah besar dimayang
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
sedikit air asam jawa/ 1 keping asam gelugor
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis
Cara Memasak:
1. Tumis bawang merah yang dimayang bersama kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang sehingga naik bau.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar seperti, bawang merah, bawang putih, & halia bersama cili giling & serbuk kari. Kacau sehingga pecah minyak.
3. Masukkan santan , rangka ayam dan bahan perasa lain seperti garam, gula, asam keping & perasa. Kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan semua bahan sayuran seperti ubi kentang, carrot, kacang panjang dll. (boleh juga diletakkan terung & nenas).
5. Kacau selama 5 minit, tutup api & sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment