Dadih
DADIH VERSI 1 (SUSU TEPUNG)
Bahan-bahanya:
20 gm agar-agar kering
3.5 liter air
3 cawan susu tepung (Ummi guna Dutch lady honey)
500 ml air suam untuk bancuh susu tepung
1.5 cawan gula putih
1/2 sudu teh garam
Perwarna makanan/Perwarna untuk perisa air contonya sirap, anggur, pandan, vanilla dll
DADIH VERSI 2 (FRESH MILK)
Bahan-bahanya:
20 gm agar-agar kering
3 liter air
1 liter fresh milk Dutch Lady
1.5 cawan gula putih
1/2 sudu teh garam
Perwarna makanan/air
Bes Perisa anggur, pandan, ros & perisa vanilla
Cawan yang digunakan untuk menyukat susu tepung & gula
Agar-agar kering direbus hingga larut sepenuhnya
Cara Membuatnya:
1. Rebus agar-agar dengan air sehingga larut sepenuhnya.
2. Masukkan susu tepung yang telah dibancuh/ fresh milk bersama gula. Kacau hingga larut & susu mendidih.
3. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian yang berasingan.
4. Letakkan setiap bekas dengan perisa/pewarna yang dikehendaki.
5. Tuangkan kedalam acuan & sejukkan.
6. Simpan kedalam peti ais & sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment