Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Wednesday, October 26, 2011

KUIH TAKO PANDAN


Kuih Tako Pandan

Bahan-bahannya:
35 kotak daun pandan
1/4 biji  sengkuang cina dicincang halus


Bahan Lapisan Bawah:
50gm tepung Hoen Kwe Hijau
1 cawan gula
3 cawan air
secubit garam


Bahan Lapisan Atas:
50gm tepung Hoen Kwe Putih
200ml santan kotak (Ummi guna brand Kara)
2.5 cawan air
1/2 sudu teh garam

                 
                         Adunan Lapisan Bawah                           Sendukkan adunan lapisan                                                                                                       bawah kedalam acuan kotak pandan

Cara membuatnya:
1. Buat Lapisan bawah dulu, campurkan semua bahan,  masakkan diatas api sederhana, kacau hingga pekat & berkilat .
2. Apabila  kuah dah meletup-letup tutup api. Sendukkan ke dalam acuan kotak pandan yang telah diletakkan senkuang cina kat dasarnya. Tunggu hingga keras untuk letak lapisan atas.
3. Sementara tunggu lapisan bawah keras, bolehlah masak untuk lapisan atas.
4. Ulang langkah 1-3 untuk masak lapisan atas., dah masak sendukkan ke dalam acuan pandan yang telah diletakkan sengkuang & lapisan bawah tadi.
5. Sejukkan kat  peti ais, sedia untuk di makan.




KOTAK PANDAN KUIH TAKO


Kotak Pandan Kuih Tako


Bahan-bahanya: (Foto 1)
35 helai daun pandan yang lebar di potong sepanjang 20cm setiap satu.Jika daun lebih besar, panjang daun akan bertambah (Foto 2)
35 helai daun pandan dipotong 4 cm setiap satu. (Foto 2)
1 batang Lidi satey
Pembaris panjang
Gunting
Stapler

                     
                                                Foto 1                                                                              Foto 2                                         
        
                                               Foto 3                                                                             Foto 4 

                 
                                         Foto 5                                             Foto 6 

                      
                                      Foto 7                                               Foto 8                                           
                                        
                                            Foto 9                                             Foto 10                                              
                    
                                           Foto 11                                           Foto 12


Cara Membuatnya:
1. Tanda daun pandan dengan lidi satey dengan skala 4cm. (Foto 3)
2. Lipat daun pandan mengikut skala yang ditanda tadi. (Foto 4 & 5)
3. Gunting bahagian hujung separuh. (Foto 6)
4. Gunting setiap skala yang ditanda hingga ketengah urat daun. (Foto 7 & 8)
5. Bentukkan kotak yang bahagian tapaknya mestilah berselang seli. (Foto 9)
6. Stapler bahagian hujungnya. (Foto 10)
7. Jika ada lubang kat tengah kotak, alaskan dengan daun pandan yang digunting sepanjang 4cm tadi (untuk daun pandan yang kurang lebar). (Foto 11 & 12)
8. Sedia untuk digunakan.

2 comments:

  1. owh..baru tahu..guna lidi nk ukur... slma ni men hentam jer

    ReplyDelete
  2. sedapnya..nk cubalah,terima kasih untuk resepi ini. jemput singgah blog saya : http://dirawanhartawan.blogspot.my/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...