Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Saturday, March 9, 2013

MOO TOD KRA-TIAM PRIK-THAI (Daging Blackpaper Bawang Putih)

 
MOO TOD KRA-TIAM PRIK-THAI (Daging Blackpaper Bawang Putih)

Bahan-bahannya:
400gm daging dihiris nipis
5 ulas bawang putih ditumbuk halus
2  sudu makan kicap cair
1 sudu teh gula pasir
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan sos tiram
1 cawan air
3 tangkai kacang panjang dipotong kecil
Hirisan kobis ungu @ boleh juga digantikan dengan ulaman yang lain.
Minyak untuk menggoreng ( anggaran 1 senduk)



Cara membuatnya:
1. Perap daging bersama kicap, garam, gula, lada hitam, bawang putih & sos tiram selama 30 minit.
2. Panaskan minyak, masukkan daging, kacau sehingga daging berubah warna.
3. Masukkan air, perlahankan api, tutup dengan tudung periuk, renehkan sehingga daging empuk  dan air kering.
4. Angkat, susunkan diatas pinggan bersama ulam @ sayur segar.
5. Siramkan sos diatasnya, sedia untuk dihidang.


       


Bahan untuk sos:
5 ulas bawang putih diketuk
1 cawan air
1 sudu makan tepung jagung dilarutkan dengan air diatas
2 sudu makan kicap cair
1 sudu teh gula
2 sudu makan sos tiram
1 sudu teh perasa ( ummi guna maggie cukup rasa @ kiub pati ayam yg dihancurkan)
minyak untuk menumis.



Cara membuat sos:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan semua bahan diatas, kacau sehingga pekat
3. Angkat dan tuangkan diatas daging. Sedia untuk dihidang.



          


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...